Diaspora Suriname

“Suriname heeft genoeg potentie”

“Suriname heeft genoeg potentie”

Voor het Diaspora Instituut Suriname DIS is belangrijk dat diaspora die onderneemt in Suriname een bijdrage levert aan de ontwikkeling van ons land. Een van deze bedrijven is Green Circle Recycling NV. Een recycle bedrijf dat zich heeft toegespitst op het recyclen van afvalmateriaal zoals plastic verpakkingsmateriaal, petflessen, blikjes, en glas. Samen met de heren Mangrey en Lalbihari heeft Arun Sardjoe-Mishre aan het DIS het relaas van het bedrijf uit de doeken gedaan.

Met heel veel enthousiasme vertelt  Arjun Sardjoe-Mishre van het bedrijf Green Circle Recycling NV   hoe hij met het recyclen een bijdrage levert aan het milieu. Dit bedrijf, dat in Saramacca is gevestigd, is geheel en al opgezet met kennis en kapitaal van Surinaamse diaspora.

Het afval dat gescheiden aangeleverd wordt bij Green Circle Recycling NV is veelal afkomstig van de industrieën in Suriname. Per maand wordt er ongeveer 30 ton waste aangeleverd die bestaat uit: petflessen, plastic verpakking, blikjes en glas.

Met de afval plastic verpakking wordt er weer vuilniszakken geproduceerd. Per dag wordt er bij Green Circle Recycling, een hoeveelheid van bijkans 500 kg plastic verpakkings- afvalmateriaal verwerkt tot vuilniszakken. In Suriname komt er op maandbasis ongeveer 5000 ton aan plastic verpakkingsmateriaal het land binnen. De afval plastic verpakking die anders in het milieu terecht zou komen, wordt nu gerecycled en weer gemaakt tot vuilniszakken. 

Het afval dat bestaat uit blik, petflessen en glas die het bedrijf aangeleverd krijgt wordt veelal bewerkt en geëxporteerd. 

 De motivatie van de diaspora om dit bedrijf op te zetten ligt verankerd in de liefde voor het land Suriname. Suriname heeft veel potentie zegt Sardjoe-Mishre. Ondanks de moeilijke economische tijden is hij niet van plan om op te geven en vastberaden om ook door deze moeilijke periode de onderneming staande te houden.

Naast een bijdrage aan het milieu zorgt het bedrijf ook voor werkgelegenheid. Zo zijn er 24 personen werkzaam die er de kost verdienen en kunnen voorzien in de behoeften van hun gezin.

Sardjoe-Mishre is ook een samenwerking aangegaan met het ministerie van Justitie en Politie om het scheiden van het afval dat enigszins zeer arbeidsintensief is te laten verrichten door gedetineerden om hen zo te helpen weer opgenomen te worden in de maatschappij na hun detentie. Met dit voorbeeld wenst Sardjoe-Mishre ook andere bedrijven aan te sporen om mee te werken aan de resocialisatie van de gedetineerden.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling

Het eindproduct: Plastic afvalzakken geheel en al vervaardigd van afval plastic verpakking in de afmeting van 60×80 cm. Deze vuilniszakken worden verpakt in zakken van 20 stuks waarvan het bedrijf er 400 pakken per dag produceert en ze wederverkoopt voor de lokale supermarkten.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 3

Afval plastic verpakking wordt verzameld voor de verwerking

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 2

“Verwerkte” (bijeengeperst en als bundel afgebonden) afval petflessen die bestemd zijn voor de export.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling

Afval glas afkomstig van de Parbo bierbrouwerij heeft de eerste verwerking doorstaan en is gescheiden naar kleur (donkerbruin en groen).

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 4

De afval plastic verpakking is verwerkt tot fijne korrels.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 5

De fijne korrels afkomstig van het verwerkte plastic afval wordt bijeengebracht en gemengd met enkele zwarte korrels voor de productie van zwarte afvalzakken.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 6

In de machine worden de korrels samen met het zwarte kleur materiaal (kleinere zwarte korrels) geblazen tot een grote zak.

Suriname heeft potentie - Diaspora Instituut Recycling 7

Deze machine is voor het maken van een solide afsluiting voor de zakken op maat. (Om de zoveel tijd komt er een seal en een afscheur gedeelte aan de hand van de afmeting van de vuilniszak).